20/12/2024
O tradycji wypieku pierników i nie tylko
Historia i tradycja wypieku pierników – ciekawostki, przepisy i inspiracje. Poznaj fascynujące dzieje pierników, ich różnorodne zastosowania oraz sekrety korzennych przypraw, które nadają im wyjątkowy smak. Odkryj także pomysły na świąteczne wypieki, które wprowadzą magiczny klimat do Twojego domu.

Słoiki wypełnione pierniczkami w różnych kształtach, ustawione na stole z kratkowanym obrusem. Obok leżą pierniczki, laski cynamonu i kolorowe posypki. W tle deska do pieczenia i świąteczne akcenty, tworzące przytulny klimat.


Trochę o historii piernika 

Pierniki mają długą i fascynująca historię! Pochodzenie pierwszego znanego przepisu sięga aż do czasów starożytnych - przepis pochodzi z Grecji. Przyprawy korzenne takie jak cynamon, goździki, kardamon, anyż czy pieprz były uważane za egzotyczne, ze względu na koszty importu. Stąd pierniki były pierwotnie deserem luksusowym. Trwałość przypraw sprawiała, że były idealnym towarem na długie podróże. 


Pierniki w Polsce

To oczywiście pierniki toruńskie, najbardziej znane pierniki w kraju. Pierwsze wzmianki o tych wypiekach pochodzą z XIV wieku i mówią o piekarzu Mikołaju Czanie, który, obok wypieku chleba, wyspecjalizował się w wypiekaniu ciastek korzennych. Nazwa “piernik” wywodzi się od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny. W przeszłości wypiekano dwa rodzaje pierników: miękkie i twarde. Miękkie były z dodatkiem środka spulchniającego, które można było konsumować. Natomiast twarde, czyli figuralne, były wyciskane w drewnianych formach. Były towarem premium, zdobiono je kolorowymi farbami i wieszano na ścianach w widocznych miejscach. Pierniki nie były tylko dla łasuchów. Wykorzystywano je również jako zakąska do wódki, suchar wojskowy czy jako lekarstwo sprzedawane w aptekach, a to ze względu na lecznicze właściwości przypraw wykorzystanych do ich wypieku. 


Przepis na pierniczki 

Pierniki są nadal popularne, szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. W wielu domach przygotowuje się te słodkie ciasteczka, które są często zdobione i dekorowane. 

Poniżej proponujemy przepis na świąteczne pierniczki. Większość składników możesz zakupić w naszym sklepie stacjonarnym lub internetowym. 

Składniki:

  • 320 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • 2/3 szklanki białego cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki kakao (opcjonalnie)
  • 20 g przyprawy do piernika (gotowej lub własnoręcznie przygotowanej)
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko (+ dodatkowe jajko do posmarowania wierzchu)
  • około 4 łyżki podgrzanego mleka

Teraz przejdziemy do wykonania przepisu. 


Przesiej mąkę na stolnicę, a następnie wlej do niej gorący, rozpuszczony miód i wymieszaj za pomocą noża.

Siekając składniki, dodaj stopniowo cukier, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika, a następnie masło i jedno jajko.

Stopniowo, po jednej łyżce, dolewaj ciepłe mleko, łącząc składniki w jednolitą i miękką masę. Dodawaj tyle mleka, aby ciasto było elastyczne i łatwe do wyrabiania – w zależności od potrzeby możesz nie zużyć całego mleka lub dolać odrobinę więcej. Ciasto wyrabiaj ręcznie przez około 10 minut.

Przyprawa do pierników w kartonowym opakowaniu ustawiona na blacie. W tle znajduje się kopczyk mąki z przyprawami, co sugeruje przygotowania do pieczenia pierników lub innych korzennych wypieków.

Ręce wyrabiające ciasto na drewnianym blacie, posypanym mąką – domowe przetwórstwo w najlepszym wydaniu. Obok świeże jajka, słoiki z mąką i przyprawami, gotowe do stworzenia naturalnych produktów spożywczych. Idealne do tradycyjnej kuchni i marki Fuegos.


Rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką, tworząc placek o grubości około 0,5 cm. Za pomocą foremek wykrawaj pierniczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 2 cm odstępu między nimi.

Jeśli nie planujesz dekorowania pierniczków, posmaruj je roztrzepanym jajkiem przed pieczeniem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez około 10 minut.

Możesz również udekorować swoje pierniczki roztopioną gorzką czekoladą, lukrem oraz specjalną kolorową posypką. Ciastka możesz przechowywać w słoikach ze specjalnym zamknięciem.

Istnieją również przepisy na prawdziwy piernik, które wymagają, by gotowe ciasto dojrzewało przez 4-6 tygodni.

Domowe pierniki w kształcie gwiazdek i aniołków, ostudzone na metalowej kratce. W tle drewniana deska, otwarty słoik z piernikami i laska cynamonu – zapowiedź świątecznych wypieków. Przetwórstwo domowe i tradycyjne piekarnictwo w naturalnym wydaniu, idealne dla pasjonatów marki Fuegos.

Udekorowane pierniczki na drewnianej desce, obok słoika z kolorowymi posypkami. Dłoń dodaje kolorowe dekoracje do jednego z ciastek, co wskazuje na proces zdobienia. W tle znajdują się słoiki z pierniczkami oraz inne świąteczne akcenty, tworząc przytulną atmosferę przygotowań do świąt.


Ciekawostki o piernikach

Znane pytanie “Co ma piernik do wiatraka?” ma wskazywać na dwie rzeczy, które nie mają ze sobą nic wspólnego. Zdaniem językoznawców, te dwa niezwiązane ze sobą wyrazy mają bardzo podobną budowę z centralnie umieszczonym “r” i “k” na końcu, a co za tym idzie, brzmią po prostu dobrze. Z punktu widzenia piekarzy piernik do wiatraka ma akurat całkiem dużo - to w młynie napędzanym przez wiatrak była produkowana mąka potrzebna do wypieków.

Postać zabawnego piernikowego ciastka ze Shreka ma długą historię. Postaci ludzkie z piernikowego ciasta wypiekano już w średniowieczu. 

Najstarsze zachowane do dzisiaj pierniki zostały wypieczone przez toruńskie piekarnie w latach dwudziestych XX wieku. Były wystawione na Wawelu, a następnie trafiły do Muzeum Etnograficznego w Krakowie, gdzie znajdują się do dziś. 


Piernikowe rekordy

Najdłuższy piernik został wypieczony w 2019 i mierzył 59,8 m.

Największy piernikowy ludzik powstawał w Oslo w 2009 roku i ważył 651 kg. Wypiekali do pracownicy lokalnej IKEI. 

Największy domek z piernika, który miał powierzchnię 234 m2, został zbudowany w Stanach Zjednoczonych w 2013 roku. Chatka stoi na wolnym powietrzu i można ją zwiedzać. 


Produkty użyte

Mąka pszenna typ 500 1kg

Mąka pszenna typ 500 znana jako mąka tortowa. Niestabilizowana chemicznie.

(brak)
6.39

Zobacz także

Loading...
Loading...