Ten profesjonalny pojemnik o pojemności 30 litrów to najlepszy przyjaciel twórcy alkoholi - idealny do fermentowania zacieru zbożowego, brzeczki piwnej, nastawu cukrowego, moszczu czy domowego wina.
Pojemnik jest zamykany plastikowym wieczkiem - dodajemy go w zestawie z naczyniem. W zestawie dwie uszczelki - jedna z otworem służącym do zainstalowania rurki fermentacyjnej a druga zaślepiona do ew. hermetycznego zamknięcia pojemnika.
Pojemnik ma wydrukowaną skalę pojemności co zdecydowanie ułatwia napełnienie go potrzebną ilością płynu oraz ma nadrukowane cenne porady dotyczące przygotowania wspaniałego trunku takiego jak wino czy piwo.
Ze względu na wygodny kształt pokrywy pojemniki można postawić jeden na drugim, dzięki czemu będzie można przeprowadzić kilka fermentacji w tym samym czasie, bez zajmowania dużej ilości miejsca - w takim wypadku trzeba jednak pamiętać o wywierceniu otworu (fi 10) na kątową rurkę fermentacyjną w górnej części boku naczynia.
Wiadro fermentacyjne jest wykonane z grubego, solidnego plastiku, odpornego na przebarwienia, mogące pojawiać się przy długotrwałym kontakcie z garbnikami pochodzącymi z owoców.
Łatwość mycia produktu to jego kolejny atut - odradzamy jednak szorowanie pojemnika za pomocą szorstkich myjek, gdyż może uszkodzić to jego strukturę.
Warto zwrócić również uwagę na temperaturę wsadu i samego pojemnika - nie zalecamy aby jego zawartość przekraczała 85 st.C
check_circle